Het uitkeren van royalty’s is een term die je vaak terug ziet komen wanneer je op zoek gaat naar informatie over het uitgeven van je boek. Kort samengevat is het de vergoeding die jij als auteur krijgt per verkocht boek. Toch valt daar wel iets meer over te vertellen, dus tijd voor een kort kennisblog.
Auteursrecht
Op jouw boek rust auteursrecht. Dat wil zeggen dat jij als auteur bepaalt hoe, waar en wanneer en onder welke voorwaarden jouw boek openbaar wordt gemaakt. Mensen mogen dus niet zomaar jouw tekst kopiëren en dat bijvoorbeeld online zetten. Dan wordt de auteursrecht geschonden en ben je strafbaar. In mijn vorig blog kon je lezen dat Stichting Dedicon mijn boek had ingesproken als luisterboek en aan hun Bibliotheek voor Passend Lezen had toegevoegd. Eigenlijk mag dat dus niet, maar de wet heeft bepaald dat de Stichting een uitzonderingsgeval is omdat zij geen commercieel maar maatschappelijk doel heeft.
Voorlezen in de bibliotheek
In bibliotheken worden ook wel vaker voorleesuurtjes georganiseerd. In feite mag dit ook niet, want het werk van de auteur wordt op deze manier openbaar gemaakt zonder dat de schrijver daar weet van heeft. Maar gezien dit eigenlijk gratis promotie is voor het boek, is er geen auteur die daar moeilijk over doet. Het wordt dus gedoogd.
De uitgever keert jou royalty’s uit per verkocht boek
Wanneer jij jouw werk naar een uitgever stuurt en zij besluiten dat ze van jouw manuscript een boek willen maken, worden er een aantal afspraken vastgelegd in een contract. Een van de belangrijkste afspraken is hoeveel royalty’s jij per verkocht boek ontvangt. Dit wordt de licentieovereenkomst genoemd. Je verkoopt hiermee je auteursrechten in ruil voor een percentage van de opbrengst. Er zijn ook gevallen bekend waarbij de uitgever je niet betaald per verkocht boek, maar jou op voorhand een bedrag betaalt om de auteursrechten af te kopen.
Hoe wordt het percentage aan royalty’s bepaald?
Hoeveel je krijgt per verkocht boek, hangt af van de verkoopprijs. Voordat die bepaald kan worden, moet er eerst worden gekeken naar de productiekosten van het boek. Dat kan per boek heel erg verschillen. Een boek met een hardcover kent hogere productiekosten dan de paperback, maar dat is niet het enige. De uitgever stopt ook veel werk en geld in het publiceren van jouw boek (denk daarbij ook aan de logistiek naar boekhandels, webshops, marketing en noem maar op). Ook dat kost geld. Tot slot is een uitgeverij een commerciële instantie, wat betekent dat zij winst willen maken op de verkoop van jouw boek. Jouw boek zal dus nooit gelijk zijn aan de productiekosten. Het ligt altijd hoger.
Tot slot moet de auteur dan nog betaald worden. Omdat de uitgever het meeste werk heeft aan het publiceren van jouw boek, ligt het bedrag dat jij als schrijver ontvangt vaak een stuk lager dan het bedrag dat de uitgever binnenhaalt wanneer er een exemplaar van jouw boek wordt verkocht. Voor allebei mijn boeken kreeg ik een percentage van 10% per verkocht exemplaar en dat is ook het percentage dat ik meest heb zien terugkomen. Dus even een kort voorbeeld: mijn boek ‘Ja, ik geloof in Sprookjes’ kostte in de winkel €20,- en dat betekent dus dat ik €2,- ontving per verkocht boek.
Uitgeven in eigen beheer
Je moet dus heel wat boeken verkopen voordat je rijk wordt van je verhaal. Toch is er wel een manier om meer te verdienen aan je werk. Je kunt het bijvoorbeeld uitgeven in eigen beheer, wat ook wel ‘selfpubben’ wordt genoemd. Dit houdt in dat je al het werk van de uitgever overneemt en zelf doet. Je vraagt zelf een ISBN aan, je laat het boek zelf bij een drukkerij drukken, zorgt zelf voor de logistiek naar boekhandels en gaat het zelf promoten. Door je boek dus zonder tussenkomst van een uitgever op de markt te brengen, strijk je zelf alle winst op. Dat klinkt makkelijk, maar of dat ook zo simpel is, dat bespreek ik in het volgende blog over uitgeven in eigen beheer.